31 mei Leiderschap is voor iedereen
Leestijd: 4 minuten
Geef mij maar een boek
Laatst gaf ik een CD-box aan een directeur mee, als tussendooropdracht in een coachtraject. De jonge ondernemer, Y-generatie, gaf hem 3 weken later ongebruikt weer aan mij terug. Met de toelichting: “Dit werkt niet, geef mij maar een boek.” Reistijden worden niet korter. De auto pilot geeft hem wel de mogelijkheid om de tijd in zijn auto zinvol te benutten en boeken te lezen.
In de voorbereiding op een uitdagend coachgesprek hoef ik zelf alleen maar mijn ouwe Philips CD-speler uit de kast te pakken. Toch voel ik liever het boek in m’n handen.
Perspectieven op leiderschap, nieuwste boek van Jaap Boonstra
Leiderschapsgoeroe Jaap Boonstra beperkt zich nu tot acht verschillende typen leiderschap voor de toekomst. Je krijgt wel een uitvoerige verdieping van hem over de betekenisvolle leider. Acht Nederlandse collega’s van Jaap beschrijven de andere zeven stijlen vanuit hun expertise. De redactie is net als bij de Managementboek Leiderschapsbox uit 2011 voor rekening van Jaap Boonstra. Toen koos hij er nog voor om 13 verschillende typen leiderschap op 15 CD’s uit te brengen.
Nu toont hij de moed om zich te beperken tot acht stijlen en kiest hij voor meer diepgang. Je krijgt duidelijkheid over oorsprong, gedrag, mogelijkheden en beperkingen van iedere stijl. Daarmee kun je elementen van iedere stijl die jou aanpreekt toevoegen aan jouw eigen stijl van leiderschap.
Misvattingen over leiderschap
Jaap Boonstra neemt stelling tegen zeven misverstanden over leiderschap:
• Leiders zijn niet de helden die de organisatie redden.
• Leiders vind je ook niet alleen in de top van de organisatie.
• Iedereen in een organisatie kan initiatief nemen, betekenis geven aan gebeurtenissen of vernieuwing op gang brengen.
• Het onderscheid tussen leiders en volgers blijkt een fictie. Professionals kunnen de leiding nemen in vernieuwingsprocessen en formele leiders kunnen daarin volgen.
• Leiders en managers zijn geen verschillende typen mensen en leven ook niet in verschillende werelden.
• Urgentie is geen noodzaak om verandering op gang te brengen, een inspirerend toekomstbeeld is dat wel.
• Net zoals je niet alleen leidinggeeft aan anderen, vooral ook aan jezelf.
Het opruimen van deze misverstanden kan je helpen om zelf de leiding te nemen en je leiderschap verder te ontwikkelen.
Leiderschap is voor iedereen
Laatst had ik een leidinggevende uit de zorg in mijn coachpraktijk die noemde zichzelf “geen natuurlijk leider”. Het viel me direct op dat zij sprak over haar cliënten en collega’s met veel hartstocht en empathie. Deze vitale kenmerken van leiderschap gaat ze nu met meer zelfvetrouwen inzetten in haar rol als leider.
Het besturen van een organisatie vereist niet allen leiderschap, ook managementvaardigheden. De kunst zit ‘m in het combineren van deze twee; samen op te trekken.
Nog spannender wordt het als je die twee rollen vanuit jezelf vorm wilt geven. Fast Coaching kan je daarbij ondersteunen door de unieke combinatie van feedback en feedforward.
Gun je organisatie liever 1000 helden dan slechts 1. Pieter de Zwart, de baas van Cool Blue is daar een sprekend voorbeeld van.