11 jan Hé manager, doe ff normaal
Je doet je stinkende best, meer kun je toch niet doen?
Mijn eerste managementrol bij DAF Trucks voelde helemaal niet natuurlijk. Toch keek ik er erg naar uit. Ik wilde graag vóór mijn dertigste manager zijn en 10 jaar later wilde ik directeur zijn. DAF faciliteerde ook nog een interne leergang voor aankomende leidinggevenden.
Mijn vader was directeur van zijn eigen fabriek waar ik als jochie van 10 al mocht helpen. Daar zag ik mijn vader als groot voorbeeld. Aan de keukentafel ging het iedere dag over de zaak en het grootste kapitaal: personeel.
In die tijd had nog niemand van feedforward gehoord. Wel van haar tegenhanger feedback. Jaar van herkomst: 1957. Toevallig ook mijn geboortejaar.
Toch heb ik wel een vorm van vooruitvoeden van thuis meegekregen, ook al drong dat pas veel later tot mij door.
Je ziet het pas als je het door krijgt
Waar ik mij wel bewust van was, waren de haarscherpe analyses van mijn vader. Van daaruit is bij mij de overtuiging ontstaan dat een goede leidinggevende precies weet terug te koppelen wat je fout hebt gedaan. Hij was daar meesterlijk in en dat wilde ik ook kunnen in mijn rol als waterpolotrainer/-coach. Honderden pagina’s wedstrijdverslagen en tientallen uren videoanalyses later drong het besef door dat er betere methoden moesten zijn. Jaar na jaar werden onze jeugdteams regionaal kampioen en mochten we naar het NK. Daar kregen we iedere keer weer op ons donder, soms met wel 20 doelpunten verschil.
Pas jaren later tijdens mijn KNZB trainersopleidingen in Zeist kreeg ik het door…
De beginnende coach weet tijdens de rust voor het volgende speldeel haarfijn te zeggen wie wat fout deed in het vorige speldeel van de wedstrijd. Master trainer Rob Heemskerk leerde ons dat een beter resultaat in het volgende speldeel vaak het resultaat is van vooruitvoeden: zeggen wat je wel wilt zien in de wedstrijd. De meeste spelers weten dondersgoed welke fouten ze hebben gemaakt en het helpt ze niks daarmee bezig te blijven.
Van de sport naar het bedrijfsleven als manager
Vertrouwen uitspreken, complimenteren en gewenst gedrag stimuleren hebben mij de jaren daarna veel meer opgeleverd.
Het spijt me dat ik als leidinggevende de eerste jaren kostbare energie van mijn medewerkers heb verbrand door mijn focus op fouten. Dat geeft mij nu de drive om, het geschenk dat feedforward voor mij is, te delen en uit te dragen.
Blijf wel gezond bezig
Jazeker, je kunt leren van je fouten en net als topsporters blijven schaven aan hun techniek. Juist omdat niet iedere medewerker het ambitieniveau van een topsporter heeft past feedforward in een gezond en energiek dieet.