Dr. Marshall Goldsmith en Jon Katzenbach (destijds directeur van McKinsey) voerden, begin jaren negentig, een discussie waaruit de feedforward methode als management tool voortkwam. Zij zagen dat talenten en leidinggevenden minder behoefte hebben aan feedback en er ook niet ontvankelijk voor zijn. Goldsmith schreef in 2009 Mojo, Het momentum van succes.
“Op feedforward reageert men veel beter en zonder de negatieve emoties die vaak gekoppeld zijn aan kritiek”. Feedforward wordt voor het eerst beschreven in zijn mangementboek ‘Tot hier en nu verder! (2010)’
Dr. Marshall Goldsmith schrijft in dat boek een heel hoofdstuk over feedforward, hieronder geven we je een korte samenvatting:
De feedforward methode is zo krachtig omdat het veel van de obstakels die traditionele feedback creëert, elimineert. Zes argumenten waarom de feedforward methode beter werkt in coaching:
Gouden hockey coach Marc Lammers schrijft in zijn boek FLOW (2015) op basis van 20 jaren coachen op Internationaal niveau:
“In feedforward zit een opbouwende werking, verbetering en waardering zijn het gevolg. Waar feedback het vertrouwen en de veiligheid binnen het team kan schaden, zorgt feedforward juist voor een toename.”
“Feedback geeft vaak een rotgevoel, feedforward juist energie.”